19.7 C
İstanbul
Çarşamba, Nisan 17, 2024

Yabancı Plakalardaki HGS Sorunu Çözüldü

Yabancı Plakalardaki HGS Sorunu Çözüldü


AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkan Zafer Sırakaya, yabancı plakalı araçlarıyla ücretli otoyollarından geçiş yapan vatandaşlara uygulanan cezai yaptırımlara ilişkin verilen kanun teklifi ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Resmi gazetede yayımlandıktan sonra kanun yürürlüğe girecek.

Sarıkaya’nın yaptığı basın açıklaması şu şekilde.

Yabancı Plakalı Araçlarıyla Ücretli Otoyollardan Geçiş Yapan Vatandaşlarımıza Uygulanan Cezai Yaptırımlara İlişkin Verdiğimiz Kanun Teklifi İle İlgili Basın Açıklamamız

Saygıdeğer büyüklerim,
Kıymetli kardeşlerim,

Sizlere verdiğimiz tüm sözleri tutuyor, yaşadığınız tüm sorunların çözümüne ilişkin çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Yurtdışından araçlarıyla memleketlerine gelen vatandaşlarımızın ücretli karayollarından ödeme yapmadan geçiş yapmaları halinde kendilerine uygulanan cezai şartların Türk plakalı araçlarla aynı olması için yaptığımız çalışmalara son noktayı koyduk.

Sizler memleketinizin vazgeçilmez bir parçası, büyük Türkiye’nin yurtdışındaki asli temsilcilerisiniz…

Büyük fedakarlıklara geldiğiniz Ana Vatanınızda ayrımcılığa tabi tutulmanıza asla göz yummayacak, verdiğimiz söz üzeri her zaman sizlerin yanınızda olacağız.

Türkiye’de bulundukları yabancı plakalı araçlarıyla ücretli otoyollardan ücret ödemeden geçiş yapan vatandaşlarımıza uygulanan cezai yaptırımlarla ilgili şahsımıza ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonumuza gelen şikayetler üzerine Ulaştırma Bakanlığı ve ilgili genel müdürlüklerle yaptığımız görüşmeler neticesinde;

Yabancı plakalı araçların da Türk plakalı araçlar gibi 15 gün içerisinde ücretsiz olarak yaptıkları geçişin ücretlerini ödemeleri halinde cezai yaptırıma tabi tutulmamalarının önünü açmıştık.

Yabancı plakalı araç sahibi vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren ve mağdur olmalarına neden olan uygulamanın sona erdiğini de 27/04/2020 tarihinde yaptığımız açıklamayla kamuoyuyla paylaşmıştık.

Fakat daha sonraki süreçte karayollarında cezai şartları düzenleyen kanun maddesinin yeterince açık olmamasından dolayı aynı sorunun devam ettiğini fark ettik.

Karayollarında yaşanan bu mağduriyetin genelge ile çözülemeyeceğini ilgili kanun maddesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini tespit ederek, Karayolları Genel Müdürlüğü Hizmetleri Hakkındaki Kanun’un otoyollarından ücretsiz geçiş yapan yabancı plakalı araçlara uygulanacak cezai şartları düzenleyen fıkrasını yeniden düzenleyen bir yasa değişikliği teklifi hazırladık.

Yurtdışından gelen vatandaşlarımızı rahatsız eden ve bizleri de üzen düzenlemenin kalıcı olarak çözümü için hazırladığımız yasa değişikliği teklifimiz AK Parti Grubumuzda kabul edilip, “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne eklenerek TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüp Meclis Genel Kurulu’na sevk edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” içinde yer alan ve yurtdışından araçlarıyla gelen vatandaşlarımız için verdiğimiz yasa değişikliği teklifi ile amaçladığımız;

“Yabancı plakalı araçlar ücretli otoyol ve köprülerden ödemesiz geçiş yaptıktan sonra geçiş tarihini izleyen 15 gün içerisinde geçiş ücretini ödemeleri halinde Türk plakalı araçlar gibi herhangi bir cezai yaptırıma tabi tutulmayacak idari para cezası uygulanmayacaktır”

Yurtdışında yaşayan ve memleketleriyle bağlarını koparmamak için her fırsatta anavatanlarına gelerek sıla-i rahim yapan, evlatlarına Türkiye sevdasını aşılayan vatandaşlarımızı öteki olarak görmemiz, onları kendimizden ayırmamız mümkün değildir.

Bu düşüncelerle hazırladığımız ve TBMM’de kabul edilen yasa değişikliği teklifimiz hayırlı uğurlu olsun…

Bizler hem Milletvekili hem de sizlerin sorunlarına TBMM’de çözüm üretmek için kurulmasına ön ayak olarak başkanlığını üstlendiğimiz TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu olarak her zaman sizlerin yanında olacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.

Dünyayı etkisi altına  alan  Pandemi  sürecinde  de  sizlerin  sağlık  ve  güvenle  memleketlerinize gelip/dönmeniz için tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli tüm önlemleri aldığımızın altını bir defa daha çiziyor, sağlıklı günlerde görüşmek üzere hepinizi Allah’a emanet ediyorum.

Allah yar ve yardımcımız olsun.

Saygılarımla.

Zafer Sırakaya
AK Parti İstanbul Milletvekili
TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı

Voorbeeld(opent in een nieuwe tab)


ilgili haberler

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,574BeğenenlerBeğen
3,630TakipçilerTakip Et
2,876TakipçilerTakip Et
2,124TakipçilerTakip Et
7,002AboneAbone Ol
- Advertisement -

Son Haberler