12.9 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024

Yunanistan’ın Uyguladığı Uluslararası Seyahat Kısıtlamaları

Yunanistan’ın Uyguladığı Uluslararası Seyahat Kısıtlamaları


T.C. Atina Büyükelçiliği duyurusu:

Değerli Vatandaşlarımız,

  1. Yunanistan’ın ülkemize yönelik seyahat kısıtlamalarına ilişkin kapsamlı bilgiler aşağıda sunulmaktadır:
    • Ülkemizden Yunanistan’a havayoluyla seyahatlerde herhangi bir kısıtlama uygulanmamaktadır.
    • Bununla birlikte, İpsala-Kipi ve Pazarkule-Kastanies hudut kapılarından Yunanistan’a giriş yapabilecek kişi sayısı, AB ülkeleri vatandaşları ile bu ülkelerde ikamet sahibi olan kişiler ve TIR şoförleri haricinde, her bir kapı için haftada azami 1.500 olarak sınırlandırılmıştır.
    • Ülkemiz limanları ile Ege adaları arasında tarifeli deniz seferlerine yönelik kısıtlamalar sürdürülmektedir.
    • 12 Ağustos 2021 itibariyle ülkemiz limanlarından çıkacak özel gezi teknelerinin, 1 Ekim 2021 itibariyle İstanbul/Galata ve Kuşadası limanlarından çıkacak kruvaziyer gemilerinin Yunan limanlarına girişine müsaade edilmektedir. Buna ilişkin ayrıntılı düzenlemeler 4. maddede sunulmaktadır.
  2. Ülkemizden Yunanistan’a seyahat edecek kişilerin, Yunanistan’a girişle ilgili Yunan makamlarınca açıklanan gerekli koşulları sağlamaları beklenmektedir.
    • Seyahat öncesinde https://travel.gov.gr/ internet sitesi üzerinden Passenger Locator Form (PLF-Yolcu Tespit Formu) doldurulmak zorundadır. (Yunanistan’a giriş yapılacak tarih ile hudut kapısına ilişkin bilgiler başta olmak üzere formun doğru şekilde ve eksiksiz olarak doldurulması giriş sürecinde sorun yaşanmaması için elzemdir)
    • Uyruğu, ülkeye giriş vasıtası, aşı veya hastalık sertifikasına bakılmaksızın tüm yolcuların, Yunanistan’a girişten önceki 72 saat içinde yaptırılmış PCR veya 24 saat içinde yaptırılmış hızlı antijen test sonucu ibraz etmesi gerekmektedir.
    • Uyruklarına bakılmaksızın, Türkiye, Mısır, Arnavutluk, Arjantin, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Brezilya, Gürcistan, Küba Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Çin, Libya, Fas, Pakistan, Rusya Federasyonu’ndan seyahat eden tüm yolcuların, ülkenin giriş noktalarında PCR veya hızlı antijen metoduyla gerçekleştirilecek olan testinde negatif teşhis konulması ek şartıyla girişlerine izin verilmektedir. Bu kapsama giren yolculardan, en erken 14 gün öncesinde Covid-19 aşılarını tamamlayarak geçerli bir aşı sertifikası hamili olanlar ile PCR metodu veya hızlı antijen testiyle tasdiklenmiş hastalık sertifikası hamili olanlar sözkonusu tedbirden muaf tutulmaktadır. (Hastalık sertifikaları, ilk pozitif test sonucundan (30) gün sonra düzenlenmelidir ve o tarihten itibaren 90 gün geçerlidir).

      Testinde pozitif teşhis konulan yolcular evde veya yetkili makamlarca belirtilen uygun geçici ikamet yerinde beş (5) gün süreyle karantinaya/kısıtlamaya tabidirler. 5. Gün sonunda semptom göstermedikleri(vücut ateşleri yüksek olmadığı) takdirde karantina sona erer. Testinde pozitif teşhis konulan yolcularla yakın temaslı olanlar aynı gün veya ertesi gün ülkelerine aşağıdaki koşullar altında geri dönme imkânına sahiptir:
      • Yirmi dört (24) saat içinde PCR veya hızlı antijen (rapid test) metoduyla yapılacak iki ayrı testin sonucunun negatif olması
      • Yolculukları sırasında N95 veya FFP2 tipi yüksek korumalı veya çift maske kullanılması

        Testinde pozitif teşhis konulan yolcularla yakın temaslı olanlar Yunanistan’da kalmak istedikleri takdirde, aşılı olmayan veya tek doz aşı olup üzerinden 2 aydan fazla süre geçirmiş olan veya 2 doz aşı olup son dozun üzerinden 6 aydan fazla süre geçirmiş olan veya son 90 gün içerisinde hastalığı geçirmemiş olan kişiler, temaslı oldukları kişiyle 5 gün süreyle karantinaya ve 5. Gün sonunda PCR ve hızlı antijen testine tabi tutulurlar.
    • Aşı sertifikası, hastalık sertifikası ve test sonuçlarının yetkili bir sağlık kuruluşu tarafından, kişilerin pasaportta kayıtlı kimlik bilgilerini de içerecek şekilde hazırlanması gerekmekte olup, Yunanca, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca veya Rusça dillerindeki belgeler kabul edilmektedir.
    • Ayrıca, Yunanistana seyahat edecek kişiler sağlık algoritması çerçevesinde ve örnekleme temelinde, ülkeye girişlerinde PCR veya hızlı antijen testi (rapid test) kontrolüne tabi tutulabilecektir.
  3. Özel gezi teknelerine ve kruvaziyer gemilerine ilişkin düzenlemeler:
  • Bayrağından bağımsız olarak Türkiye’den gelen gezi teknelerinin ve kruvaziyer gemilerin, 2. maddede kayıtlı koşulları karşılamaları beklenmektedir. Geminin Yunan limanlarına varışına ve yolcuların inmesine, istinasız olarak kaptan, mürettebat ve tüm yolcuların yukarıda bahsekonu evraklara sahip olmaları durumda izin verilir. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen özel gezi tekneleri/kruvaziyer gemileri yolcuları ilk Yunan limanına vardıklarına COVID-19 için zorunlu PCR veya rapid test laboratuvar muayenesine tabi tutulurlar. Testlerin sonuçları açıklanıncaya kadar yolcular gemide beklerler. Bunlardan, COVID-19 koronavirüs test sonucu pozitif çıkanlar on (5) gün zorunlu karantinaya tabi tutulacaklardır.
  • Türkiye’den gelecek özel gezi teknelerinin, Yunanistan’a ilk giriş yapabilecekleri limanlar aşağıda sunulmuştur:
    • Kavala, Midilli (Lesvos) adası Mitilini limanı, Sakız (Hios), Sisam (Samos) adası Vathi ve Pithagoras limanları, Limni (Limnos) adası Mirina limanı, Sömbeki (Simi), Batnaz (Patmos) adası Skala limanı ve İstanköy (Kos) ile Rodos adalarının turistik limanları.
  • Gemi kaptanları/yöneticileri geminin ilk Yunan limanına varışından en az altı (6) saat önce yetkili Liman Müdürlüğüne, gemide bulunanların aşılanma, negatif PCR veya hızlı antijen testi (rapid test) ve hastalık sertifikaları hakkında bilgi vermekle yükümlüdür.
  • Yolcuların Yunanistan’a girişi için gerekli (I) bendinde kayıtlı belgelerin, gemi yolcuları tarafından, bu amaca özel olarak görevlendirilmiş ilgili liman işletme ve idare kurumları personeline ve gerektiğinde yetkili Liman Müdürlüğü personeline ibrazı zorunludur.
  • Öngörülen diğer cezai yaptırımlara halel getirmeksizin, yukarıda kayıtlı hükümleri ihlal edenlere yetkili Liman Müdürlüğünce 5000 Avro idari para cezası uygulanır.
  • Gemi kaptanları, işletmeciler, armatörler, idareciler, mürettebat ve diğer tüm sorumluların gemiye binişlerde, yolculuk sırasında, karaya çıkışlarda, limanlarda, koylarda veya sahillerde demirledikleri sırada Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikası Bakanlığı’nın internet sitesinde (https: //www.ynanp.gr/el/) yayımlanmış bulunan COVID-19 vakalarının önlenmesi ve ele alınmasına yönelik kılavuzda kayıtlı hükümlere uymakla yükümlüdürler. Bunların ihlali durumunda, her bir ihlal için yolcular ve mürettebata 500 Avro, gemi sahibi/armatör/idareci/kaptan ve yöneticilere 1000 Avro idari para cezası uygulanır.
  • Özel gezi teknelerinin ve ticari turistik gemilerin bayrak ve taşıma kapasitesinden bağımsız olarak Yunan limanlarına azami 49 yolcuyla gelmeleri mümkündür.

    Yolcu sayısı,
    • 12 yolcu taşıma kapasitesine sahip gemiler için tam kapasiteyle,
    • 12 yolcudan fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip gemiler için ise, 12 yolcuya ilaveten, 12 yolcunun üstündeki ek kapasitelerinin azami %80’ine kadar yolcuyla sınırlandırılmıştır.
    • 10 ile 15 kamaraya sahip gemiler 1 adet kamarayı, 15 ve üzeri kamaraya sahip gemiler 2 kamarayı boş bırakmakla yükümlüdürler.
  • Teknelerde yolcular arasında asgari 1,5 metre sosyal mesafeye dikkat edilmesi zorunludur.
  • Yukarıda mevcut durum ışığında,

4. Türk pasaportuyla seyahat etmeyecek vatandaşlarımızın, hamili bulundukları pasaportların Yunanistan’a seyahatlerde tabi olduğu kısıtlamalar hakkında ilgili ülkenin Yunanistan’daki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinden veya Yunanistan’ın anılan ülkelerdeki temsilciliklerinden seyahatlerinden makul bir süre önce güncel bilgi alarak seyahatlerini planlamaları önem taşımaktadır.

Saygıyla duyurulur.


Kaynak: T.C. Atina Büyükelçiliği

ilgili haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,560BeğenenlerBeğen
3,633TakipçilerTakip Et
2,875TakipçilerTakip Et
2,124TakipçilerTakip Et
7,002AboneAbone Ol
- Advertisement -

Son Haberler