19.6 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Avrupa’da Turizm Koridoru

Avrupa’da Turizm Koridoru


Türkiye’nin en büyük turizm pazarı durumundaki Avrupa, korona virüs tedbirlerinin yavaş yavaş gevşetilmeye başlanmasıyla beraber turizm sektörünün ne zaman ve hangi koşullar altında açılabileceğini de tartışmaya başladı.

İngiltere, Fransa, Almanya gibi ana kaynak pazarların otoriteleri vatandaşlarına sık sık, ‘bu yıl yurt dışı tatili zor’, ‘tatilinizi kendi ülkenizde geçirin’ telkinlerinde bulunurken, bir yandan da AB ölçeğinde turizmin nasıl açılabileceğini tartışıyor.

Ekonomisi büyük oranda turizme bağlı ülkeler

Ana kaynak pazarların otoriteleri ‘bu yıl tatilinizi kendi ülkenizde’ geçirin çağrısı yapsa da özellikle Yunanistan, İspanya, Portekiz, Hırvatistan gibi ekonomisi büyük oranda turizme bağlı olan ülkelerin durumu birlik içinde bir endişe yaşanmasını da beraberinde getiriyor. Bu ülkelerin içine düşeceği ekonomik sıkıntıların, birliğin başını ağrıtacağı biliniyor.

Geçtiğimiz pazartesi video-konferansta bir araya gelen AB turizm bakanları, konuyu pek çok boyutuyla ele almış, seyahatlerin yeniden başlayabilmesi için AB çapında bir ortak protokol oluşturulmasının önemine dikkat çekmişti. AB ülkeleri içinde seyahatleri mümkün kılacak ‘Covid-19 Pasaportu’ ise, en çok konuşulan öneri olmuştu.

Turizm söz konusu olduğunda AB ülkelerinin önceliği kendi ülkelerine, sonrasında ise birlik üyesi ülkelere verecek gibi görünüyor. Bu konuda direkt bir açıklama yapılmasa da tartışmanın çerçevesi buna işaret ediyor.

Avrupa içi turizm koridoru

AB ülkelerinin öncelikli olarak birlik üyesi ülkeleri göz önünde bulunduracağı İngiliz Telegraph gazetesinin haberinde de kendini gösteriyor. Gazete, AB ülkelerinin pazartesi günü yapacağı toplantıda bakanların AB ülkeleri arasında “turizm koridorları” kurulması önerisini gündeme getirdiklerini bildirdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre gazete, bu koridorların her iki ucunda da çeşitli denetimlerin yapılmasının ve vakaların yeniden artması halinde vaka takibi için ortak çalışmayı içermesinin öngörüldüğünü aktardı.

Ortak prosedür ve protokoller

Haberde, bu fikrin kabul edilmesi halinde koridorların işleyişine yönelik ortak prosedür ve protokollerin geliştirilmesinin beklendiği belirtildi.

Bazı AB ülkeleri de seyahat ve turizm faaliyetlerinin yeniden başlamasına olanak sağlayacak kural ve düzenlemeler için ikili anlaşmalar arayışında.

Bağışıklık (Korona) Pasaportu

AB yetkililerinin görüşmelerinde, yapılacak antikor testlerinin sonuçlarına göre kişi bazında seyahat izni vermesi öngörülen “bağışıklık pasaportu” ve uçak yolculuklarında maske takma ya da yolcuların sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde oturtulması zorunluluğunun getirilmesi gibi konuların da ele alındığı öne sürüldü.

AB’nin önde gelen turizm ülkeleri çarkları yeniden döndürme arayışında

AB ölçeğinde bu konular konuşulurken, AB üyesi turizm ülkeleri de sektörde çarkları yeniden döndürmek için arayış içerisinde

Hırvatistan

Hırvatistan, korona virüs taşımadığını kanıtlayamayan kişilerin ülkeye sokulmaması ve sadece kendilerinden daha az vaka sayısına sahip yerlerden turistlerin girişine izin verilmesi gibi yöntemlere başvurabileceğinin işaretlerini veriyor.

Yunanistan

Yunanistan da temmuz ayından itibaren otelleri yeniden açmaya hazırlanırken, bazı özel düzenlemeler yapılması gerektiğini söylüyor.

Guardian gazetesine konuşan Yunanistan Turizm Bakanı Harry Theoharis, “Bu yıl yeniden seyahat etme ihtimalini düşüneceksek, bunun çok belirgin, yeni kurallar kapsamında yapılması gerekiyor. Otel, kumsal, havuz, açık büfe kahvaltıları ve otobüs turları için yeni kurallar getirmeliyiz” dedi.

Yunanistan geçen yıl 34 milyon turist çekti ve toplam turizm geliri 18 milyar Euro ile ekonominin yüzde 10 ile 12’si arasında bir bölümünü karşıladı.

İtalya

Bir başka Akdeniz ülkesi olan İtalya’nın turistik yerlerinden Sardinya Adası’nda da “sağlık pasaportu” uygulamasına geçilmesi gündemde.

Konuşulan düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, adaya turist olarak gelmek isteyenlerden seyahat tarihinden bir hafta önce yapılmış olan korona virüs testinin negatif çıktığını göstermeleri gerekecek.

İtalya’nın 270 milyar Euro büyüklüğündeki turizm sektörünün GSYH içindeki payı yaklaşık yüzde 15.

AFP’ye konuşan İtalya Ulusal Turizm Kurumu’nun Başkanı Girogio Palmucci, başta Avusturya, Almanya ve İsviçre gibi komşu ülkeler olmak üzere yeni düzenlemelerle ilgili ikili anlaşmalar yapılması çağrısında bulundu.

İspanya

Turizm açısından popüler olan ancak korona virüs vakalarının yoğun görüldüğü bir diğer ülke de İspanya.

Dünyanın en çok turist çeken ikinci ülkesi olan İspanya da turizm faaliyetlerinin yeniden başlaması için yaratıcı çözümler arayışında.

Sektör yetkilileri, restoran ve barların kapasitelerinin düşürülmesi, plaj, havuz başı gibi alanlarda sosyal mesafe kurallarının uygulanması, kuralların denetiminin polis tarafından sağlanması ve turistlerin çok olduğu yerlere anti bakteriyel el jellerinin yerleştirilmesi gibi bir dizi öneride bulundu.


Kaynak: turizmgüncel

ilgili haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,567BeğenenlerBeğen
3,630TakipçilerTakip Et
2,875TakipçilerTakip Et
2,124TakipçilerTakip Et
7,002AboneAbone Ol
- Advertisement -

Son Haberler