18.6 C
İstanbul
Cuma, Eylül 22, 2023

Almanya’dan Sonra Hollanda Ve Belçika

Almanya’dan Sonra Hollanda Ve Belçika


Hollanda’da bazı marketler müşteri başına 1 şişe ayçiçeği yağı kotası koydu.

Hollanda’da bazı marketlerin ayçiçeği yağlarına müşteri başına 1 şişe kota koyması, vatandaşları stok yapmaya yöneltti. 

Ukrayna’daki savaş ayçiçeği yağında kıtlık tehlikesini de gündeme getirdi. Bu durum insanların stok yapma isteğini artırdı. Bazı süpermarketler müşterilerine “kişi başına 1 şişe” sınırı getirdi. Ancak uzmanlara göre bu durum vatandaşları stok yapmaya yönlendirdi.

Bir şişe Ayçiçek yağı almak için market market gezen vatandaşlar, birçok marketin rafının boşaldığını gördü. PLUS ve Jumbo marketleri bazı bölgelerde “kişi başına 1 şişe” kotası uygulamaya başladı.

Sektör Dengesi Mi? Yağ Kıtlığı Mı?

“Arz tükendiğinde, herkesin satın alabileceğinden ve insanların ihtiyaç duyduğundan fazlasını stoklamadığından emin olmanız gerekir.” diyen Merkezi Gıda Ticaret Bürosu Direktörü Marc Jansen, normalde sektör olarak günde ne kadar yağ satıldığının bilindiğini ve tüm zinciri buna göre ayarladıklarını dile getirdi.

Sadece bazı bölgelerde ve bazı marketler tarafından yağlara kota uygulandığını belirten Jansen, insanlara “stoklamayın” denemeyeceğini belirtirken, “O zaman insanlar fazladan stoklamaya başlayacak. Bunu korona krizinde tuvalet kağıdıyla da gördük. Ancak şimdi durum farklı çünkü gerçek bir kıtlık var.” dedi.

Birkaç Hafta İçinde Satın Alınamayacak!

Hollanda üçte ikisi Ukrayna’dan gelen ayçiçek yağına bağımlı. Yağ sektörü çatı organizasyonu MVO direktörü Frans Claassen Avrupa’ya daha fazla ayçiçek yağı gelmesini beklemiyoruz. Hollanda’da yağ stoku hala var, ama çok fazla değil. Birkaç hafta içinde artık ayçiçeği yağı satın alınamayacağını düşünüyoruz.” diyor.

Jansen ise paniğe kapılmaya gerek olmadığını, çünkü ayçiçeği yağının yerini tutacak Kolza yağı, salata yağı ve zeytinyağı gibi pek çok alternatifin bulunduğunu belirtiyor.

Olmayana Karşı Aşırı İlgi

Tüketici psikoloğu Tom van Bommel, “olmayana karşı aşırı ilgi” davranışının aslında iyi bir pazarlama taktiği olduğunu savunuyor.

EditieNL’e konuşan Van Bommel, “Eğer sadece ‘bu kadarını alabilirsin’ deniyorsa, o zaman talep muazzam bir şekilde artar. Asla ayçiçek yağı almayan insanlar bile bir anda onu alırlar.” şeklinde açıklıyor.

Açıklamasında; “Alamadığımız şeyleri elde etmek istiyoruz. Bu kafamıza işlemiş,” diye devam eden Van Bommel, bu nedenle şirketlerin sıklıkla bilinçli olarak bu taktiği kullandığını söylüyor ve ekliyor “Örneğin, Booking.com’da sadece iki otel odası kaldı diyor. O zaman hemen harekete geçme eğilimine giriyoruz.”

Yağ konusunda şu anda gerçekten bir eksiklik yaşandığını belirten van Bommel ama bunun, insanların aniden fazladan ayçiçek yağı almaya başladığı anlamına da geldiğini vurguluyor.

Belçika’da Durum Aynı

Belçika’da bazı marketler yağ ve un satışlarına sınırlama getirdi. Belçika’da bazı market zincirler yağ, un, tuvalet kâğıdı ve konserve gıdaların satışına sınırlama getirdi.

Belçika yerel basınında yer alan habere göre, ülkede yaygın biçimde faaliyet gösteren market zincirleri, talebin aşırı artması nedeniyle çeşitli ürünlerin satışına kısıtlamalar uygulamaya başladı.

Ülkenin en büyük market zinciri Colruyt, dünden itibaren un ve yağ satışına limit getirdi. Bu markette müşteriye en fazla 2 litre sıvı yağ ve 2 kilogram un satışına izin veriliyor.

Ülkede geniş ölçüde faaliyet gösteren Lidl marketleri de yağ ile birlikte konserve sebze ile tuvalet kâğıdı gibi ürünlere kısıtlama getirdi. Söz konusu market, 2 litre sıvı yağ, 2 konserve sebze ve 3 paket tuvalet kağıdı alınmasına izin veriyor.

Fırsatçılar İş Başında.

Bazı marketlerde ise, durumdan faydalanmak isteyenler gözden kaçmıyor. 1 litre Ayçiçek yağına € 4,99 isteyen marketler bulunmakta.


ilgili haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,817BeğenenlerBeğen
3,681TakipçilerTakip Et
2,923TakipçilerTakip Et
2,137TakipçilerTakip Et
7,002AboneAbone Ol
- Advertisement -

Son Haberler