12 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 20, 2024

Türkiye’de Yaptığınız Harcamaların KDV’sini Geri Alabilirsiniz

Türkiye’de Yaptığınız Harcamaların KDV’sini Geri Alabilirsiniz


Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de yaptıkları alışverişlerin katma değer vergilerini geri alabiliyor. Ancak, bu imkândan yararlanan çok az sayıda kişi var.

Alışveriş yerlerinde bu veya buna benzer Tax Free (vergisiz) bilgilendirmeleri olan yerlerden alacağınız ürünlerin KDV vergisini geri alabilirsiniz.

Türkiye dışında ikamet eden Türk vatandaşları ya da mavi kart sahipleri, Türkiye’de yaptıkları alış-verişlerde ödedikleri katma değer vergilerini (KDV) geri alabiliyorlar. Fakat bu zamana kadar bu imkândan çok az kişinin yararlandığı belirlendi.

KDV ödeme istisnasından yararlanmak için Türk vatandaşı olup olmama şartı bulunmuyor. Fakat, ikametin Türkiye dışında olması, yılda 6 aydan fazla Türkiye dışında ikamet edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte satın alınan ürünlerin alındıktan sonra 3 ay içinde gümrükten çıkarılması gerekiyor.

KDV iadesi, Türkiye’den işyeri ya da konut amaçlı gayr-i menkul alımında da geçerli. Bu durumda, işyeri ya da konut alımı yapan ve Türkiye dışında ikamet eden birisi, mesken veya işyeri ruhsatının alınmış olması şartıyla, gayr-i menkulün bedelinin tamamının ödenmesi sonrasında KDV’den muaf tutulabiliyor.

KDV İadesi Nasıl Alınacak

KDV iadesi alabilmek için, bazı şartlar var. Bu şartların başında, alış-veriş yapılan yerlerin uluslararası kullanımda Tax Free denilen vergisiz alış-veriş anlaşmasına sahip olması gerekir. Bu alışveriş yerleri daha kapı girişlerinde veya vitrinlerinde bunu ilan etmekteler.

Bu yerlerden alışveriş yapıp kasada ödeme yaparken, Tax Free faturalarını, mühürlenmiş olarak almanız gerekiyor. Bu faturalar 4 nüsha şeklinde düzenlenir. 1 nüsha işyerinde kalır. Normal alış-veriş faturası yeterli değildir.

Bu faturalar işyeri kaşesi ve imzası ile onaylandıktan sonra en fazla 3 ay içerisinde gümrükten çıkılması gerekmektedir. Gümrükten, eğer havaalanından çıkılacaksa, alınan ürünlerin uçağa teslim edilmeden önce, ilgili gümrük kontuarında kontrol ettirilmesi ve faturaların burada yeniden mühürlenmesi gerekir. Bu mühür sonrasında eşyalar uçağa verilir.

Elinizdeki gümrük mühürlü faturalar ile KDV ücretini iade alabilmeniz için iki seçenek var. Ama bu seçeneklerden en uygunu, KDV iadesi yapan anlaşmalı bir şirketin havaalanı irtibat bürosundan almaktır. Bu durumda bir miktar aracılık ücreti istenebilir.

Bu işlemler zaman alacağı için normal zamandan daha erken bir saate havaalanına gitmek gerekmektedir.

KDV iadesi için en az 118 TL’lik alışveriş yapılması gerekiyor. En fazla ise 8000 TL’lik. Bu 8000 TL her yolcu ve yolculuk için geçerlidir. Faturalara ilgili yolcunun adı yazılmalıdır.


Kaynak: Camiahaber

ilgili haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,575BeğenenlerBeğen
3,631TakipçilerTakip Et
2,876TakipçilerTakip Et
2,124TakipçilerTakip Et
7,002AboneAbone Ol
- Advertisement -

Son Haberler