17.9 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024

Yurt Dışından Cep Telefonu Getirmek

Yurt Dışından Cep Telefonu Getirmek


Yurt Dışından Cep Telefonu Getirmek Mümkün Müdür?

Yolcular, yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla 3 takvim yılında 1 adet ile sınırlı olmak üzere, cep telefonunu yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde telefonun kıymetine bakılmaksızın vergiden muaf olarak getirebilmektedir.

Kayıt işlemlerine ilişkin bilgilere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun İnternet sitesinden ulaşılması mümkündür. Daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takip eden 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz. Bundan sonraki yılın girmesiyle (1 Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar. Yeni cihaz kaydı yapabilmeniz için en son tarihli cihaz kaydınıza ait yurda giriş tarihi üzerinden en az üç takvim yılının geçmesi gerekir.

https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama linkini kullanarak ya da BTK Tüketici İletişim Merkezi’ni (120) arayarak kayıt hakkınız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

Yolcular 430 Euro’luk Hediyelik Eşya Limiti Dahilinde Veya Posta Yoluyla Cep Telefonu Getirilebilir Mi?

Hediyelik eşya statüsünde muaf olarak veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün değildir.

Cep telefonu sadece kişisel eşya olarak yolcu beraberinde ülkemize getirilebilmektedir

Yurt Dışından Getirilen Cep Telefonlarının Türkiye’de Kullanılabilmesi İçin Vergi Ya Da Harç Ödenmesi Gerekir Mi?

Evet, yurt dışından getirilen cep telefonları için kullanım izni harcı ödenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için 2022 yılı itibarıyla ödenmesi gereken harç tutarı 2.732 TL’dir.

Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonu Harcı Nereye Ödenir?

Söz konusu harcın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca veya mobil iletişim sunan işletmecilerce (GSM şirketleri) telefon cihazlarının elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işleminden önce Türkiye’deki bir vergi dairesine veya yetki verilmiş bankalara ödenmesi gerekmektedir.

Kayıt Edilmesi Zorunlu Olan Cihazlar Nelerdir?

Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların (IMEI numarasına sahip) tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir. (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar vs.)

Yurt Dışından Getirilen Cihazımı Kayıt Yaptırmadan Türkiye’de Kullanabilir Miyim? Cihazımı Kayıt Altına Aldırmam İçin Herhangi Bir Süre Sınırı Var Mıdır?

Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı olmaları sebebiyle iletişime kapatılmaktadır.

Kayıt Başvurusundan Sonra Cihazın Kayıt Edilip Edilmediği Nasıl Öğrenilir?

Cihazın kayıtlı olup olmadığı hakkında bilgi; E-devlet kapısı üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama alanından sorgulama yapılarak veya Kurumumuzun BTK Tüketici İletişim Merkezi’nden (120) öğrenilebilmektedir.

18 Yaşından Küçükler İçin Cihaz Kaydı Yapılabilir Mi?

18 yaşından küçük T.C. vatandaşları yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. 18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları; anne, baba ya da yasal temsilcilerinin kendi e-devlet sayfaları üzerinden başvuru türü olarak Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım seçeneği işaretlenerek çocuğun bilgileri kullanılmak suretiyle yapılabilmektedir.


Kaynak: YTB

ilgili haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,596BeğenenlerBeğen
3,638TakipçilerTakip Et
2,877TakipçilerTakip Et
2,124TakipçilerTakip Et
7,002AboneAbone Ol
- Advertisement -

Son Haberler