14.3 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024

Dövizli Askerlik Kalkacak Mi? Gurbetçilerin Sıla Yolu Çilesi Bitecek Mi?

Dövizli Askerlik Kalkacak Mi? Gurbetçilerin Sıla Yolu Çilesi Bitecek Mi?


Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri yaklaşırken siyasi partiler gurbetçilerle ilgili seçim vaatlerini, çözüm ve önerilerini sunmaya devam ediyor.

Yeniden Refah Partisi Yurtdışı Vatandaşlar Başkanı Ali Yüksel’in gurbetçilerle ilgili çözüm ve önerileri:

Sağlık Sigortası

Avrupa’da başta Almanya olmak üzere birçok ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının bugüne kadar Türkiye’de yararlandıkları sağlık hizmetlerinde değişikliğe gidildi. Yeni uygulama ile Sosyal Güvenlik Kurumu, artık sadece acilde yapılan tedavi ve ilaç masraflarını karşılayacak.

Dövizli Askerlik

Askerlik yaşına gelmiş yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, bildiğimiz klasik temel askerlik eğitimi yerine (devletimizin tüm masraflarını bütçeden karşılamak kaydıyla?) her bir gencimizi iki haftalığına Türkiye’ye çağırmalı, ilk haftada sıkıştırılmış bir müfredatla Türk tarihi ve jeopolitik konumu ile ilgili eğitime tabii tutmalıdır.

İkinci haftada ise gencin ebeveynlerinin memleketi neresi ise örneğin Trabzon ise genci bir hafta boyunca planlı şekilde Karadeniz turuna çıkarmalı ve bölgenin yapısı ve görsellikleri tanıtılmalıdır.

Aynı şekilde Antalyalı genç için Akdeniz, Muğlalı genç için Ege, Mardinli genç için Güneydoğu programları düzenlenmelidir. Bu programlar elbette gruplar halinde olmalıdır. Bu şekilde hem gençlerimizin yurtdışında asimile olma riskini minimize etmiş oluruz hem de yurtdışında gönüllü elçiler olmuş olur.

Sıla Yolu

Sıla yolundaki sıkıntılar ile ilgili olarak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, geçen sene Sırbistan’da uygulamaya başladığı Türk Polisi uygulaması, doğru bir adımdır. Bunu güzergahtaki diğer ülkelere yaymaya çalışmak gerek.

Bunun yanında özellikle Türk Gümrük Kapılarındaki temel hizmetlerin artırılması gerekiyor. Mesela, Türkiye’de çıkış yapacakların bekleme esnasında temizlik ve temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri mobil çözüm uygulamalarının geliştirilmesi gerekiyor.

Anadil

Anadil, daha doğrusu Türkçe’nin, kurumsal yapılarda seçmeliden ziyade, zorunlu eğitim sürecine sokulacak adımların atılması gerekmektedir. Burada genelleme yapılacak bir çözüm mümkün değildir! Her ülkenin kendi şartlarına göre yerelde çözüme gidilmelidir.

Özellikle yurtdışındaki STK’lardan kurumsal destekler alınmalı ve de verilmelidir.


Arti33

ilgili haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

33,565BeğenenlerBeğen
3,632TakipçilerTakip Et
2,874TakipçilerTakip Et
2,124TakipçilerTakip Et
7,002AboneAbone Ol
- Advertisement -

Son Haberler